Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Φραπεδούπολη;



του Γιάννη Μακρή


Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τελείωσαν και σιγά – σιγά πέφτει ο αχός τους και επανερχόμαστε στην προτέρα κατάσταση, με ουσιώδεις βέβαια μεταβολές, αφού στο δήμο Θεσσαλονίκης επήλθε μία τεράστια ανατροπή μετά από 24 χρόνια συνεχούς κατοχής της διακυβέρνησής του από την ίδια παράταξη.
Και ενώ ξετυλίγονται σταδιακά, από τη μια τα οράματα, οι ιδέες και οι προτάσεις των νικητών, που θα αναλάβουν τις τύχες της πόλης από την αρχή του νέου έτους και από την άλλη οι κριτικές και αυτοκριτικές των ηττημένων, διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα, πως η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται άρον άρον και πριν λήξει η θητεία της να προβεί στην κατακύρωση της μίσθωσης τριών νέων αναψυκτηρίων που κτίστηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια της ανάπλασης του τμήματος της νέας Παραλίας από το Ποσειδώνιο έως τον Ομιλο, σε ανάδοχο ή αναδόχους!
Οταν κατασκευάζονταν αυτά τα αναψυκτήρια και η παραλία ήταν κλειστή με λαμαρίνες, ένα καυτό καλοκαίρι, είχαμε αναρωτηθεί από αυτή τη στήλη: άραγε τι κτίζεται στη νέα παραλία και ζητήσαμε την επέμβαση της πολεοδομίας, αλλά επί ματαίω, διότι μόλις δόθηκε σε χρήση η αναπλασθείσα παραλία φάνηκαν και τα αναψυκτήρια που περίμεναν τις ατέλειωτες καρέκλες και τραπέζια για να μεταβληθεί και αυτό το εξαιρετικό κομμάτι της πόλης σε φραπεδούπολη.
Είναι απαράδεκτο σήμερα, λίγες ημέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική Αρχή, να παραχωρούνται για μίσθωση νέες καφετέριες στο παραλιακό μέτωπο.
Φθάνει πια. Δε χρειαζόμαστε άλλες καφετέριες! Χρειαζόμαστε περισσότερο και πιο προσεγμένο πράσινο, χρειαζόμαστε περισσότερους και καλύτερους ποδηλατοδρόμους και όχι τσιμέντο, μάρμαρα και γρανίτες!
Ελπίζουμε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ελέγξει τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων της απερχόμενης διοίκησης και να τις ακυρώσει, εφόσον είναι παράτυπες ή παράνομες. Σε κάθε περίπτωση, για λόγους τάξης και δεοντολογίας, οφείλει η απερχόμενη διοίκηση να ολοκληρώσει το όποιο έργο της και να ασχοληθεί μόνο με τα διαχειριστικά θέματα χωρίς να δεσμεύσει ανεπανόρθωτα τη νέα διοίκηση και την πόλη, με τις πράξεις της για τα επόμενα χρόνια.


Πρώτη δημοσίευση: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

*Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ


του JOSÉ EMILIO PACHECO
για την αντιγραφή: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ
...

Δεν αγαπώ την πατρίδα μου
Η αφηρημένη λάμψη της
δεν προσφέρει ερείσματα.
Όμως (κι ας ηχεί άσχημα)
θά 'δινα τη ζωή μου
για δέκα δικά της μέρη,
κάποιους ανθρώπους,
λιμάνα, πευκιάδες, ερημιές,
φρούρια,
μια κατεστραμμένη πόλη,
πολλές μορφές της ιστορίας της,
βουνά
-και τρία-τέσσερα ποτάμια.

Μετάφραση: Γιώργος Ρούβαλης.
Από το βιβλίο: Χοσέ Εμίλιο Πατσέκομ "Εσχάτη προδοσία", Ανθολογία ποιημάτων 1958-2000, εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια Γιώργος Ρούβαλης, Εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα 2010, σελ. 26.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010