Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Επιλέγοντας υποψήφιο δήμαρχο


 της Φανής Τουπαλγίκη
Όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουμε στο διαπαραταξιακό έχουμε συμφωνήσει  πως θέλουμε έναν κοινό υποψήφιο και ένα συνδυασμό ικανό να ανατρέψει το σημερινό καθεστώς στην πόλη και έχουμε μπει στην τελική ευθεία επιλογής του.
Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να θέσω κάποιους προβληματισμούς με την παρέμβαση μου αυτή.
1. Δεν είναι απίθανο παρά την παρακμή του καθεστώτος και την κρίση του πολιτικού του φορέα σε συνθήκες αύξουσας α-πολιτικοποίησης, ασφυκτικής δυσαρέσκειας και βαθειάς απογοήτευσης το εκλογικό αποτέλεσμα να καθορίσουν η μεγάλη αποχή, οι παρεκκλησιαστικοί ισχυροί μηχανισμοί, το συντηρητικό φοβικό κλίμα της πόλης και μια καμπάνια λαϊκιστική αντι-ΔΝΤ-αντι-κυβερνητική με άρωμα «ανανέωσης» από τον εκλεκτό του Σαμαρά.
Η εκλογική μάχη ακόμη και με έναν κοινό υποψήφιο των αντι-καθεστωτικών δυνάμεων δεν θα είναι περίπατος.
2. Ενα συλλογικό ηγετικό σχήμα με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο ίσως αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την ευρύτερη δυνατή συμπαραταξη απέναντι στους κυρίαρχους μηχανισμούς που λυμαίνονται την πόλη  επί ¼ του αιώνα σχεδόν και ίσως δρομολογήσει ανάλογες διαδικασίες για το εξίσου καίριο ζήτημα της εκλογής περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στην υποψηφιότητα του Ψωμιάδη. Οι πολιτικές δυνάμεις ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
3. Αν θα ήθελα να περιγράψω το προφίλ του “καλυτερότερου” θα έλεγα ότι σεβόμενοι τις προσωπικές φιλοδοξίες και ιστορίες του καθενός ας επιλέξουμε εκείνο το πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει την δυναμική της αλλαγής συνδιάζοντας μια ιστορία προσφοράς και αγώνων στην πόλη με συνθετικές, πολιτικές και διοικητικές ικανότητες, τη γνώση των προβλημάτων της πόλης με ένα όραμα κοινωνικο-πολιτικής αλλαγής, που θα μπορέσει να εκφράσει όχι μόνο τη συντριπτική πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών δημοτών αλλά και συντηρητικούς συμπολίτες μας με την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την ακεραιότητα του.
4. Αν οι δυνάμεις της αλλαγής κατακερματιστούν για να μετρήσουν τα ποσοστά τους είτε να επιβεβαιώσουν μικροκομματικούς καθώς και ατομικιστικούς ηγεμονισμούς είτε ποντάροντας σε αξίες πολιτικού μάρκετινγκ φοβάμαι πως θα ανοίξουν το δρόμο στην αναπαλαίωση του καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου