Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Με φόντο την οικονομική κρίση


του Μιχάλη Γεωργιάδη
Με φόντο την οικονομική κρίση (πρώτη προτεραιότητα της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης η εξεύρεση τρόπου καταβολής μισθών και συντάξεων στους εργαζόμενους στο δημόσιου και ο δανεισμός από τις «αγορές» με χαμηλό επιτόκιο!!), τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος και το νέο πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση που έχει πάρει το δρόμο της εφαρμογής, οι Θεσσαλονικείς καλούμαστε να κάνουμε τις επιλογές μας. Πορευόμαστε μέσα σε μια θολή, μεταβατική περίοδο, όπου το καινούργιο δεν λέει να φανεί, αν και όλες οι δυνάμεις του πολιτικού φάσματος το επαγγέλλονται.
Προσπαθώντας να συλλάβω τη εικόνα του καινούργιου για την πόλη μου, μου έρχεται στη σκέψη μια Θεσσαλονίκη με τις πλακοστρώσεις αυτοσκοπούς, με τις κατασκευές που εξαντλούν την δημιουργικότητα στην κάλυψη και του τελευταίου ακάλυπτου χώρου στην πόλη, με το έργο του μετρό να τείνει να γίνει πληγή που δεν κλείνει. Κι όλα αυτά μέσα στους ήχους των γιορτών και των πανηγυριών, «προσφορά στο λαό», όπου δεσπόζει πάντοτε η φυσιογνωμία του δημάρχου μας και των προσώπων που συνθέτουν τα όργανα της δημοτικής αρχής. Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για την διαχείριση των οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη της πόλης μας. Εικόνα απείρου κάλλους, ενός άπυρου οράματος. Η πόλη μας βέβαια αξίζει καλύτερη τύχη και η πολιτική απάντηση στο πρόβλημα εκκρεμεί.
Η πόλη μας γιγαντώνεται πολεοδομικά και απλώνεται στο φυσικό χώρο, χωρίς να αναπτύσσεται, αλλά κινούμενη σε μια τροχιά εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής. Είναι χρέος των πολιτών αυτής της πόλης η σύλληψη ενός οράματος και η πραγμάτωση του, που περνάει και μέσα από την εκλογή νέας δημοτικής αρχής. Το να υπηρετείς αυτήν την πόλη από τις θέσεις της δημοτικής αρχής αποτελεί σκοπό που δεν υποτάσσεται σε κανένα άλλον, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατός με τα συνολικά εθνικά συμφέροντα. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της επιλογής αυτών που θα διεκδικήσουν την εκλογή στις θέσεις της δημοτικής αρχής δεν είναι πλέον δυνατό να υπηρετεί τις ανάγκες της αναπαραγωγής των κομματικών σχηματισμών ως έχουν. Σε αυτή τη συζήτηση για τα πρόσωπα και τις ομάδες που θα διαχειρισθούν τις τύχες της πόλης πρέπει να κυριαρχήσει ο «λόγος» για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι που θα σημάνει την ανανέωση και των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου