Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Θα τολμήσουμε;

της Φανής Τουπαλγίκη
Για όσους ανησυχούν χρόνια τώρα για την κατάπτωση της πόλης σ' ένα επαρχιακό οχυρό μεγαλομανιακής ιδεοληψίας, μίζερης γκρίνιας, μαφιόζικης διαπλοκής και διαφθοράς, που το τρέφουν η ανασφάλεια και ο φόβος, οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές σηματοδοτούν μια πρόκληση.
Η αλλαγή του προσώπου του Δημάρχου φαντάζει βέβαιη. Πολύ πιθανή μοιάζει και η αλλαγή παράταξης αν το ΠΑΣΟΚ ανοίξει το παιχνίδι. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετρήσουν κουκιά δίνοντας ακόμα μια αντιπολιτευτική μάχη. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι με διακριτή παρουσία στην πόλη ίσως να συμπορευτούν με το ΠΑΣΟΚ σε μια μάχη αλλαγής.
Το ουσιαστικό διακύβευμα όμως για το μέλλον της πόλης και του Δημοτικού Οργανισμού είναι καθεστωτική αλλαγή ή συντήρηση ενός παρακμιακού συστήματος που εξακολουθεί να αναπαράγεται με τη δύναμη της αδράνειας και της διαπλοκής;
Τι σημαίνει όμως καθεστωτική αλλαγή;
1. Ένας Δήμος με όρια το πολεοδομικό συγκρότημα. (Αυτό με το σχέδιο “Καλλικράτης” παραπέμπεται δυστυχώς στις καλένδες.)
2. Μητροπολιτική περιφέρεια με έδρα τη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει την ενδοχώρα του Κιλκίς και της Χαλκιδικής.
3. Θεσμική κατοχύρωση του ελεγκτικού ρόλου της αντιπολίτευσης στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (μέσα από ερωτήσεις, επερωτήσεις, μομφές κ.λπ.).
4. Ένας δήμαρχος με έμπνευση και σχέδιο για την πόλη μαζί με μια δημοτική ομάδα ικανή για τη μεγάλη ανατροπή χωρίς πελατειακές δεσμεύσεις και άλλες αγκυλώσεις από το παρελθόν.
5. Ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος των εικονικών προϋπολογισμών που συγκαλύπτουν εδώ και χρόνια τα ελλείμματα με ευθύνη της δημοτικής αρχής και την ανοχή της αντιπολίτευσης. Πρωταρχικός στόχος το οικονομικό νοικοκύρεμα.
6. Πράσινη πολιτική για μια βιώσιμη, ανθρώπινη πόλη, δηλαδή βασικές προτεραιότητες του Δήμου αποτελούν η καθαρή ατμόσφαιρα και θάλασσα, η προστασία και καθαριότητα των δημόσιων χώρων, η ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων, η βελτίωση των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, ο περιορισμός χρήσης των Ι.Χ., η αύξηση των πεζόδρομων, του αστικού και περιαστικού πράσινου, η εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η υποστήριξη της καινοτομίας στην υπηρεσία της πράσινης ανάπτυξης.
7. Ρεαλιστικοί, ιεραρχημένοι και σαφείς προγραμματικοί στόχοι με ορίζοντα την τετραετία -συμβόλαιο με τους πολίτες και δέσμευση ότι η πορεία υλοποίησης τους θα παρουσιάζεται on line σε συνέχεια- δικτυωμένοι με τους πολίτες σε μιαν αμφίδρομη σχέση.
8. Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου.
9. Σε μιαν εποχή ισχνών αγελάδων η κινητοποίηση των νέων της πόλης, μαθητών, φοιτητών, ανέργων με προγράμματα εθελοντισμού και συνεταιριστικής δράσης μπορεί να αντιπαλέψει την κατήφεια, την ανασφάλεια, την ιδιώτευση.
Ο κλήρος πέφτει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους πολίτες.
Θα τολμήσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου