Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

24 χρόνια μετά…



του Μπάμπη Ιμβρίδη

Έχουν περάσει δυόμισι δεκαετίες με μια διοίκηση που φαίνεται να έχει στοιχειώσει την πόλη. Τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των πολιτών μοιάζει να μοιρολατρεί, μέσα στη δυσφορία και στην απογοήτευσή τους. Αλλά αυτή η μοιρολατρία αποτελεί την πρώτιστη απειλή για τις κοινωνίες μας, αυτή η αδιαφορία μας κατάντησε πρωτεύουσα της απαξίωσης, της εσωστρέφειας, της οπισθοδρόμησης. Μια διοίκηση παρωχημένη, κολλημένη σε άλλες εποχές που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα. Που αεροβατεί, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, κολλημένη στα σκάνδαλα, στις διαπλοκές, στην αναξιοκρατία.
Οι εκλογές πλησιάζουν αλλά πώς να εμπιστευτούν οι πολίτες τα ίδια ονόματα στις λίστες των υποψήφιων, ονόματα που βλέπουν κάθε τέσσερα χρόνια να φιγουράρουν αυτιστικά και αυτάρεσκα. Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Θα μπορούσαν κάποιοι να διαχειρισθούν την κακοδιαχείριση; Ναι. Αλλά για να γίνει αυτό, για να αλλάξουν οι πολιτικές, θα χρειασθεί να αλλάξουν οι νοοτροπίες, να αλλάξουν οι άνθρωποι για να αλλάξει το σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί επ’ αόριστο στην πόλη με τα αποτελέσματα που βλέπουμε όλοι γύρω μας.
Οι «ευρύτερες» δημοκρατικές δυνάμεις φαίνετε πως βρίσκονται σε μια διαχρονική κρίση. Και όσο η κρίση διαιωνίζεται, τόσο ο στείρος παραγοντισμός και οι στρατηγικές τοπικών και κοινοβουλευτικών στελεχών καταδυναστεύουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και αποπροσανατολίζουν τα τοπικά στελέχη στο να δώσουν προτεραιότητα στην τοπική ανάπτυξη και στην επίλυση των προβλημάτων. Αν οι συμμαχίες με τις «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» δεν ευδοκιμούν, μπορούν να συμμαχήσουν οι ενεργοί πολίτες, οι ομάδες δράσεις, τα κινήματα της πόλης, οι οργανώσεις και οι σύλλογοι των τοπικών κοινωνιών. Η αναζήτηση μιας πόλης δημοκρατικής, προοδευτικής, πράσινης, πολυπολιτισμικής, πόλη της ελευθερίας, της δημιουργίας και της κοινωνικής ευθύνης είναι ζητούμενο για όλους τους πολίτες. Ως πότε πια οι εσωστρέφειες, οι εγωισμοί και η καταμέτρηση των κομματικών ψήφων;
Εμείς, οι διαρκώς διαμαρτυρόμενοι Θεσσαλονικείς, είναι καιρός να αναλάβουμε ενωτικές πρωτοβουλίες για την τελική ανατροπή, για την επιτυχή έκβαση. Καιρός να στηρίξουμε και να προωθήσουμε μια νέα Δημοτική αρχή με εμπειρία, γνώση και κυρίως διάθεση για την επίλυση των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια Δημοτική αρχή με ικανότητες στην άσκηση διοίκησης, με ρεαλιστικούς στόχους, που θα μπορεί να σχεδιάσει με ακρίβεια και σαφήνεια αναπτυξιακές επιλογές για την κοινωνία των πολιτών. Μια διοίκηση με σχέδιο, όραμα και με ικανά στελέχη που δεν θα αυτοσχεδιάζουν με στόχο την παραμονή στην εξουσία, άλλα θα πραγματοποιούν έργο. Που θα μπορούν να απαντήσουν στις αγωνίες, στις ανάγκες, και τις ελπίδες των συμπολιτών χωρίς καθυστερήσεις.
Προσδοκούμε μια εναλλακτική πρόταση για τη διοίκηση της Πόλης μας, με νέους ανθρώπους αξιόπιστους και ικανούς που να μπορούν να την υλοποιήσουν. Τα 24 χρόνια μιζέριας και οπισθοχώρησης να μη γίνουν 28.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου