Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ο Κώστας Λαχάς για την Θεσσαλονίκη...

από τον Γιώργο Χατζημιχάλη



.

...." Δεν είναι εύκολη πόλη η Θεσσαλονίκη. Όσο ανοιχτή φαίνεται, άλλο τόσο είναι και κλειστή. Και είναι ένα σύνδρομο από το οποίο πρέπει να βρεί τον τρόπο να απελευθερωθεί αυτή η πόλη από τον ίδιο τον εαυτό της. Είναι ένα σύνδρομο, το οποίο πρέπει να το αποδιώξει η Θεσσαλονίκη από πάνω της, κυρίως από μέσα της. Εννοώ, όχι μόνο όσα συμβαίνουν κυρίως στούς χώρους τους καλλιτεχνικούς και τούς πνευματικούς, όπου εκεί ανθοφορεί, έτσι κι αλλιώς, μια σαρκοβόρα διάθεση,αλλά και ένα έλλειμμα κοινωνικής αποδοχής υπάρχει ανάμεσα στούς ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη και τα γράμματα σ' αυτή την πόλη, ούτε και βρίσκουν τις καλύτερες και αμεσότερες, τις πιό αποτελεσματικές επικοινωνίες μεταξύ τους.

Εκεί είναι που γίνεται χαμός. Μικροψυχίες, μικροχαρές και άφθονος φθόνος. Το κοινό τής πόλης, ο κόσμος της είναι ανοιχτός. Η πόλη έχει ανάγκη να βρεί τα δικά της μέτρα, αναδεικνύοντας αυτό που δικαιωματικά τής ανήκει, χωρίς να γίνεται κακέκτυπο κανενός, μέσα στις δυνατότητές της και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της που πηγάζει από εντόπια νταμάρια, που είναι ταυτόχρονα και διεθνή. Τουλάχιστον Βαλκάνια είναι...

Και βλέπω να καθυστερεί αυτή η κάθαρση. Άλλωστε δεν γίνονται εύκολα οι καθάρσεις. Τα μάθαμε αυτά... εδώ, χρόνια και χρόνια ακούμε οτι όπου νά'ναι, καθαρίζουν τα νερά στο λιμάνι και σττον Θερμαϊκό Κόλπο, και τα νερά δεν λέν να καθαρίσουν, ούτε και τ' απόνερα στους πνευματικούς κόλπους της. Ξαναγυρίζουμε πίσω, έτσι όπως στροβιλίζονται και τα νερά στα ποτάμια."


Απόσπασμα από το βιβλίο "Πλούς Ονείρου" με κείμενα τού ζωγράφου και Λογοτέχνη Κώστα Λαχά
( 1998 9,58 - Ιανός )
το έργο ζωγραφικής είναι επίσης δικό του

. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν πολύ, όπως φαίνεται με τα χρόνια...

2 σχόλια:

  1. Γιώργο, το απόσπασμα του Λαχά είναι πολύ εύστοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος Χατζημιχάλης28 Ιουνίου 2010 στις 4:30 μ.μ.

    . Κώστα είναι ένας άνθρωπος που έχει να πεί πολλά ακόμη.
    . Ανήσυχος ακόμη, και με όνειρα και οράματα εκείνων τών καθημερινών ανθρώπων που έχοντας ζήσει στούς δρόμους τής πόλης συζητώντας με καθημερινούς επίσης ανθρώπους βγαίνει από τα λόγια τους μιά σοφία και μιά ματιά στην πόλη από μέσα της.
    . όχι όπως θα τό 'λεγε ένας συγκοινωνιολόγος ή ένας Πολεοδόμος ! Ζυμωμένο και πιό στρωτό και πρα;γματοποιήσιμο.
    Πρότεινα να βρούμε μερικούς ανθρώπους σαν κι αυτόν ΑΜΕΣΑ, και να κάνουμε μια μικρή συνάντηση ( Οι 12:00' κι η πόλη π.χ. ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή