Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η συμμετοχή μας στο διαπαραταξιακό. Μια πρώτη καταγραφή.


του Ανδρέα Οικονόμου
Η κίνησή μας συμμετείχε επί μήνες και ανελλιπώς στην Επιτροπή Διαλόγου Παρατάξεων και Κινήσεων Πολιτών για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης (Διαπαραταξιακό) καθώς και στις θεματικές ομάδες εργασίας της για το πρόγραμμα και τον κανονισμό. Το έκανε με τρόπο εποικοδομητικό, θετικό, με συνέπεια, σταθερότητα και επιμονή, έχοντας ως βασικό στόχο την ανάδειξη από τα κάτω, με διαβούλευση, δηλαδή με τρόπο υπεύθυνο, συλλογικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό, ενός σχήματος που μπορεί να διεκδικήσει νικηφόρα το Δήμο της πόλης μας μετά από 25 χρόνια στρεβλής διοίκησής της από τη συντηρητική παράταξη.
Το σχήμα αυτό δεν αφορούσε πρόσωπα αλλά αρχές, τη διαμόρφωση δηλαδή ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου και ενός δημοκρατικού κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με έμφαση στο συμμετοχικό προϋπολογισμό, καθώς και ενός τρόπου ανάδειξης με πολιτική διαδικασία –και ομοφωνία αν είναι δυνατόν- του υποψηφίου δημάρχου.
Η λειτουργία της επιτροπής ολοκλήρωσε χτες με επιτυχία τις εργασίες της δεύτερης φάσης: αφού σε πρώτη φάση ολοκλήρωσε και παρουσίασε δημόσια το πλαίσιο του προγράμματος και τον κανονισμό λειτουργίας σε κοινή συνέντευξη τύπου, στη συνέχεια (δεύτερη φάση) διαβουλεύτηκε επί μακρόν και κατάληξε στην ανάδειξη του Τάσου Τζήκα ως κοινού υποψηφίου του σχήματος.
Αυτό δεν έγινε εύκολα, ούτε χωρίς τραύματα. Κάθε γέννα έχει πόνους και απώλεια αίματος. Έτσι, πρέπει να συμφωνήσουμε και να κρατήσουμε αυτό που η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» γράφει στο δικό της ΔΤ: «οι προγραμματικές επεξεργασίες και ο δημοκρατικός κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που προέκυψαν μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, αποτελούν ένα σοβαρό κεφάλαιο γνώσης και μια «προσημείωση» για μια νέα συνθήκη ζωής στην πόλη.»
Στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου δημάρχου, η κίνησή μας δεν πρότεινε δήμαρχο, πιστή στην ιδρυτική διακήρυξή της. Παρόλα αυτά δηλώθηκε εξαρχής ότι θα σεβαστεί την επικρατούσα άποψη, ιδίως αν προέρχονταν με συμφωνία των συνιστωσών που έχουν πίσω τους κόμματα. Δηλώθηκε όμως ότι η στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο προϋποθέτει την τήρηση από μέρους του των κεκτημένων της επιτροπής: προγραμματικό πλαίσιο, συλλογική λειτουργία και κανονισμός λειτουργίας. Αυτό περιμένουμε να πράξει τώρα ο Τάσος Τζήκας.
Η απόφαση λοιπόν πάρθηκε. Ποιο θα είναι τώρα το επόμενο βήμα μας;
Μπήκαμε ήδη στην τρίτη φάση, στην οποία έχουμε να απαντήσουμε καταρχήν στα κρίσιμα ερωτήματα:
* Πώς θα πραγματοποιηθεί στην πράξη η συλλογική λειτουργία του σχήματος που πρέπει να αποκτήσει όνομα και λογότυπο;
* Πώς θα ολοκληρωθεί (εξειδικευτεί) το πρόγραμμα με τη συμβολή και των πολιτών της Θεσσαλονίκης;
* Πώς θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια με τρόπο που να είναι αντιπροσωπευτικά και να δώσουν ικανή ομάδα δημοτικών συμβούλων που θα μπορούν να συνεργαστούν και να διοικήσουν το Δήμο;
Στην τελευταία συνάντησή μας εκδηλώθηκε ομόφωνη επιθυμία από τους παρόντες να μείνει η κίνηση «Δώδεκα» ζωντανή και να συνεχίσει το έργο της, εκτιμώντας ότι η μέχρι τώρα δράση της ήταν προς όφελος της υπόθεσης ριζικής αλλαγής στη διοίκηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης.
Αυτά προς τα παρόν. Και συνεχίζουμε!

Συνοψίζω, με την ευκαιρία, τη διαδικτυακή δράση της κίνησής μας.
Στους λίγους μήνες ζωής της κίνησης 12, πέρα από τις μικρές και μεγάλες συναντήσεις των 80 μελών της, δημιουργήσαμε το παρόν blog καθώς και τη σελίδα μας στο Facebook.
* Μέχρι στιγμής στο blog μας είχαμε τα εξής: Η πρώτη ανάρτηση έγινε την Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 και συνολικά είχαμε 40 αναρτήσεις επώνυμων κειμένων και δελτίων τύπου. Μέχρι σήμερα είχαμε 5.555 επισκέψεις ατόμων από 22 χώρες του κόσμου.
* Στο facebook έχουμε 348 φίλους, πάμπολλα σχόλια και πολλές φωτογραφίες από τις συναντήσεις του διαπαραταξιακού. (http://www.facebook.com/pages/Dodeka/124463204260191?v=wall&ref=ts#!/pages/Dodeka/124463204260191?v=wall&ref=ts)


3 σχόλια:

  1. . όταν λέμε αντιπροσωπευτικά ψηφοδέλτια, το "αντιπροσωπευτικά" σε ποιά αντιστοιχία αναφέρεται ;
    . Ελπίζω όχι μόνο τών συγκεκριμμένων συλλογικοτήτων και παρατάξεων.
    . Το λάθος που έγινε με την προβολή υποψηφίων δημάρχων μόνο μέσα από αυτές τις ομάδες, καλά θα ήταν να μην επαναληφθεί και με τούς συμβούλους.
    . Προκειμένου να τελεσφορήσει αυτός ο Αγώνας πρέπει να βρεθούν άτομα τής πόλης, με χαρακτηριστικά ήθους, ενασχόλησης με τα κοινά, αναγνωρισιμότητας και δυνατότητας να απευθύνονται σε ευρύτερα στρώματα πληθυσμού.
    . Αλλοιώς ψήφοι δεν έρχονται, ειδικά εάν μέχρι τς εκλογές, έχει διογκωθεί ένα κίνημα αντίδρασης είτε στο μνημόνιο, είτε στο...Γρηγορόπουλο, είτε στην ανεργία είτε οπουδήποτςε αλλού που θα έχει αποτέλεσμα την αδιαφορία για τις εκλογές αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, Σαλπιστής είπε:
    http://salpistis.blogspot.com/2010/08/blog-post_23.html και γράφει ενδιαφέροντα πράγματα που εγώ τουλάχιστον λαμβάνω πάντοτε σοβαρά υπόψη μου.
    Πρόκειται για μια δύσκολη εβδομάδα: 30 Αυγούστου - 3 του Σεπτέμβρη.
    Οι πολίτες καλό είναι να μπούνε στο παιχνίδι και να προτείνουν ποιους θέλουν και ποιους δεν θέλουν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Κάθε συλλογικότητα ας υπερβεί τον εαυτό της προτείνοντας και πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά θεωρούνται άξιοι και ικανοί να συμμετέχουν στη διοίκηση του Δήμου. Καιρός υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι οι συλλογικότητες (αν οντως ειναι συλλογικότητες) πρέπει να υπερβουν τον εαυτό τους και να δούν τι στο διάολο εκπροσωπούν, τόσα χρόνια αυταρέσκειας και ναρκισσισμού ,και να καταλάβουν οτι οι "αριστερές " και "οικολογικές" ιστοριούλες εχουν τελειώσει προ πολλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή