Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτό Γράμμα προς τον Έλληνα Ψηφοφόρο


Ή πως το καλό παιδί της κυρά Μαρίτσας δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή σ’ αυτές τις εκλογές και σε καμία επόμενη.

του Γιώργου Τσιάμη

Αγαπητέ Έλληνα Ψηφοφόρε,
            Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για να σου παρουσιαστεί, και να σου εξηγηθεί, για ποιο λόγο οι έλληνες πολιτικοί παρουσιάζουν αυτήν τη ζοφερή εικόνα της βλακώδους ανικανότητας. Σίγουρα φταίει το γεγονός της «κληρονομικώ δικαίω» εκλογής. Φαίνεται πως με το πέρασμα του χρόνου οι γόνοι των ελληνικών πολιτικών, που για δεκαετίες ψηφίζεις, φθίνουν γονιδιακά με αποτέλεσμα να ενεργούν σαν άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Down.
Το θέμα είναι γιατί εσύ τους ψηφίζεις;   
            Εγκλωβισμένος καθώς είσαι στον οικογενειακό σου μικρόκοσμο, ενεργείς, χωρίς και εσύ να το καταλαβαίνεις, μέσα από έναν κοινωνικό αυτισμό.  Σε ενδιαφέρει μόνο το σπασμένο πλακάκι της εξώπορτας σου και χάνεις τη συνολική εικόνα των κακοτεχνιών του δήμου που ζεις. Σε ενδιαφέρει η ανεργία του δικού σου παιδιού και χάνεις την αίσθηση του μέτρου. Δε βλέπεις ότι το άνεργο παιδί σου είναι το αποτέλεσμα ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών. Σε ενδιαφέρει ο δρόμος σου να μην είναι πολυσύχναστος και χάνεις την εικόνα της μίζερης κυκλοφοριακής εικόνας του συνόλου μέσα στο οποίο ζεις. Σε ενδιαφέρει να υπάρχουνε πάρκα και επιπλέον πράσινο αλλά ταυτόχρονα θέλεις να εξασφαλίσεις ότι το δικό σου σπίτι θα χτίσει με περισσότερο τετραγωνικά προκειμένου εις βάρος του κοινωνικού συνόλου;
            Και που οδηγεί μια τέτοια κοινωνική συμπεριφορά;
Στο χαμογελαστό παιδί της κυρά Μαρίτσας που κατεβαίνει στις εκλογές και θα το ψηφίσεις. Γιατί το νιώθεις οικείο. Γιατί όταν του ζήτησες να σου υποσχεθεί ότι θα  βρει δουλειά στο παιδί σου  αυτός σου έκλεισε συγκαταβατικά το μάτι. Γιατί σου είπε ότι θα κάνει τα στραβά μάτια στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σου και ας αυτά επιβαρύνουν τον κοινωνικό σου περίγυρο. Σου υποσχέθηκε πάρκο εις βάρος των τετραγωνικών του γείτονά σου. Σου υποσχέθηκε καθαρό δρόμο χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Θα σου τον μονοδρομήσει (γιατί όχι και πεζοδρομήσει) και θα ανοίξει μεγαλύτερο δρόμο στο τετράγωνο του γείτονα για να εκτονώσει την κυκλοφορία.
Τι δεν υπολόγισες;
Δεν υπολόγισες ότι τις ίδιες υποσχέσεις για δουλειά που θα βρει στο παιδί σου τις έδωσε και σε χιλιάδες άλλους. Ούτε όλες οι θέσεις του Δήμου, ή της Περιφέρειας ή του Υπουργείου του δε θα φτάνανε για να καλύψουν τις κίβδηλες υποσχέσεις του. Αλλά αυτός ξέρει ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές θα βρει τρόπο να χαρτζιλικώσει για ένα μήνα το παιδί σου έτσι ώστε το κορόιδο να τον ξαναψηφίσει. Θα σου φτιάξει πάρκο στο 1/10 αυτού που θα έπρεπε κανονικά να δημιουργήσει γιατί σε όλους υποσχέθηκε να δώσει, παρανόμως, επιπλέον τετραγωνικά στο οικόπεδό τους. Και ξέρει ότι αν εσύ είσαι παράνομος τότε συνέχεια θα αισθάνεσαι ότι τον έχεις ανάγκη. Έτσι εξάλλου οι Ιταλοί Μαφιόζοι δεν εξασφαλίζουν την συναίνεση των κοινωνιών τους  για να συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι; Το κόλπο είναι να σε καθιστούν οιονεί έκνομο και κατά συνέπεια πολιτικό τους ή κοινωνικό τους προστατευόμενο. Θέλουν να τους ανακηρύσσεις πάτρωνες σου και εσύ το κάνεις. Όλοι τελικά συμπεριφέρονται ως ακροδεξιοί γιατί αισθάνονται ότι είσαι το γεννημένο θύμα ενός οιονεί φασισμού. 
Όσο δε σκέφτεσαι συνολικά, όσο δε δρας συλλογικά, όσο δε συμμετέχεις, όσο δεν ξεχωρίζεις τους άξιους, όσο δεν κατανοείς τους λόγους της κοινωνικής ανισότητας και της περιβαλλοντικής κατάπτωσης τόσο περισσότερο θα βουλιάζεις σε μία συλλογική και κατά  συνέπεια ατομική μιζέρια. Ο γιος της κυρά Μαρίτσας, αλλά, και ο γιός του, και ο εγγονός του,  θα πίνει στην υγειά του κορόιδου, δηλαδή στην υγειά σου.  Αυτός είναι και ο λόγος που επιβιώνουν οι γόνοι των επαγγελματιών πολιτικών.  Αν και έχουν φτάσει να έχουν νοητικές ικανότητες λίγο περισσότερες από αυτές των συμπαθών ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο Down, ξέρουν πάντα ότι εσύ την εγκεφαλική σου ευφυΐα  θα την περιορίζεις στον όγκο της συμπαθούς μύγας.
           Θυμήσου ότι σ΄ αυτές τις εκλογές λύση δεν αποτελεί ο γιος της κυρά Μαρίτσας. Τον έκανες μέχρι και πρωθυπουργό. 
  • Μέχρι πότε ποια; 
  • Πότε θα δράσεις διαφορετικά; 
  • Πότε θα πάρεις την τύχη στα χέρια σου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου