Δώδεκα


δωδεκα

12:00'

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτυγχάνοντας ... καλύτερα !

της Φανής Τουπαλγίκη

«Προσπαθείς ξανά, αποτυγχάνεις ξανά, αποτυγχάνεις με καλύτερο τρόπο.»
Σάμουελ Μπέκετ

Θυμάμαι πως το 2004, παραμονές του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν μέσα σε ένα διεθνές κλίμα ατομοκεντρισμού και εθνοτικού κατακερματισμού (δεν ήταν μακριά η αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το βελούδινο διαζύγιο της Τσεχίας – Σλοβακίας, ενώ στο Βέλγιο ξεσπούσε πολιτική σύγκρουση Βαλόνων – Φλαμανδών) να ανάψει στο νησί το πράσινο φως για την επανένωσή του.
Έξι χρόνια μετά, συμμετέχοντας ως «12,00'» στο διαπαραταξιακό με στόχο να υποστηρίξουμε την κοινή κάθοδο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς για την αλλαγή στον Δήμο Θεσσαλονίκης με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αρχικώς έβλεπα με απαισιοδοξία το εγχείρημα.
Στην πορεία όμως μέσα από γόνιμες διαδικασίες που κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου προγράμματος και ενός μοντέλου διοίκησης του Δήμου, που έγιναν ομοφώνως αποδεκτά, πίστεψα πως το εγχείρημα θα ευοδωθεί.
Παρ’ όλα αυτά απέτυχε. Γιατί άραγε;
Οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε και να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας.

Από τη μεριά μου καταρχήν θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα:
  1. Πώς θα ερμηνεύαμε το γεγονός ότι κυριάρχησαν οι συγκρούσεις για το πρόσωπο του δημάρχου απαξιώνοντας πλήρως τις πρότερες διαδικασίες και συμφωνίες; Καθώς η προγραμματική σύγκλιση και δέσμευση αδειάζει από κάθε νόημα όταν πρωταρχικός στόχος για κάθε παράταξη (ουδεμιάς εξαιρουμένης) αναδείχθηκε «ο δικός μας για δήμαρχος».
  2. Οι 3 κινήσεις πολιτών, που συμμετείχαν δίνοντας έναν άλλο αέρα στην προσπάθεια, γιατί δεν κατάφεραν να αναδείξουν μια νέα ηγεμονεύουσα προσωπικότητα χωρίς παραταξιακές και κομματικές εξαρτήσεις, που θα μπορούσε εκφράζοντας μια κοινωνική δυναμική να ξεμπλοκάρει τις παραταξιακές αρτηριοσκληρώσεις;
  3. Γιατί δεν διαγνώσαμε έγκαιρα το αδιέξοδο του εγχειρήματος, ώστε να εξετάσουμε τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας;
Θα πρότεινα να σκεφτούμε επιπλέον και τις εξής παραμέτρους:
1. Προσπαθήσαμε και θα εξακολουθήσουμε (ελπίζω) να προσπαθούμε σε ιδιαιτέρως δυσμενείς κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες ευρωπαϊκές (βλ. Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία) και ελλαδικές (βλ. ΣΥΡΙΖΑ όπου μαλλιοτραβήχτηκαν για το πρόσωπο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής και Μύκονο όπου μια ανάλογη πρωτοβουλία πνίγηκε νωρίς - διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://karvouna.wordpress.com/2010/08/25/navayio/ ).
2. Ας σκεφτούμε με ποιο τρόπο (παραφράζοντας τον Μπέκετ) θα αποτύχουμε καλύτερα συνεχίζοντας την προσπάθεια να συμβάλλουμε, όπως και όσο μπορούμε, για την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τη νίκη του ψηφοδελτίου της κεντροαριστεράς στο β΄ γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου