ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Θεσσαλονίκη, 04.08. 2010
Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου δημοτικών παρατάξεων και Κινήσεων Πολιτών για την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού κ. Μπιρμπίλη.
Ενημερωθήκαμε από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και από το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ για τις εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.
Ξανανοίγει μετά από καιρό, παραμονές εκλογών, η συζήτηση για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στη πόλη μας με στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που αφορούν τη καθημερινότητα όλων μας.
Θεωρούμε ότι η διαδικασία διαβούλευσης για την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των έργων που χρειάζεται η πόλη μας δεν θα είναι προσχηματική όπως συνέβη στο παρελθόν αλλά ουσιαστική. Πράγμα που σημαίνει ότι στη συζήτηση θα πρέπει να συμμετάσχουν επί της ουσίας και έγκαιρα οι θεσμικοί εκπρόσωποι και φορείς της πόλης όπως οι δήμοι, ο ΟΡΘ και το ΤΕΕ αλλά και οι πολίτες μέσα από τις συλλογικότητες που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη μας και έβαλαν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα με την υπόθεση της υποθαλάσσιας.
Βλέπουμε ότι επαναφέρεται η αναγκαιότητα του έργου της υποθαλάσσιας, στο οποίο είναι γνωστή η αντίθεση μας και θα τοποθετηθούμε όταν θα είναι πιο σαφείς οι θέσεις του Υπουργείου.
Επειδή η αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ και του Γ ΣΣ για μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να ανασάνει η πόλη, μας προβληματίζουν οι δηλώσεις της υπουργού για «διέλευση περιπατητών και ποδηλατών… συνδυάζοντας χρήσεις με τις όμορες δραστηριότητες…. και τη σύνδεσή της με τις απέναντι περιοχές κατοικίας, την παρακείμενη Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, το Πανεπιστημιακό συγκρότημα του ΠΑΜΑΚ, τα πολλά μουσεία που λειτουργούν στην περιοχή, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου»(από το δελτίο τύπου του Υπουργείου ΠΕΚΑ).
Η μη σαφής δέσμευση της κ. υπουργού για χαρακτηρισμό του χώρου της ΔΕΘ σαν κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, ώστε να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο με ήπιες δραστηριότητες στα ελάχιστα κτίρια που θα παραμείνουν, καθώς και η αναφορά σε «όμορες δραστηριότητες» όσο και αθώες και αν φαίνονται, μας προβληματίζουν σοβαρά για τους στόχους του υπουργείου.
Ο χώρος της ΔΕΘ και του παρακείμενου Γ ΣΣ είναι η τελευταία ελπίδα για να ανασάνει η πόλη. Μόνο σαν χώρο πρασίνου μπορούμε να τον δούμε που θα ενώσει το Σειχ Σου με τη Θάλασσα.
Τέλος οι θετικές αναφορές για θαλάσσια συγκοινωνία, για αναπλάσεις πλατειών για να έχουν νόημα θα πρέπει να συνοδεύονται με χρονοδιαγράμματα και δέσμευση κονδυλίων. Μια πόλη που έχει χορτάσει από ΘΑ δεν πείθεται με αόριστες υποσχέσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
1. Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια
2. Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας
3. Οικολογία – Αλληλεγγύη
4. Αλλάζουμε την Πόλη
5. Δώδεκα
6. Θεσσαλονίκη – Δημιουργική Πόλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου